Ceres: Marile companii trebuie sa economiseasca apa!

Investitorii institutionali au lansat un apel catre marile companii pentru a reduce consumul de apa, pe masura ce depozitele se diminueaza, iar temperaturile tot mai mari topesc ghetarii, anunta Reuters. VEZI STUDIU

„Expertii in clima inteleg ca apa va deveni una dintre cele mai afectate resurse pe masura ce clima se transforma, dar cei mai multi din sectorul privat nu au realizat asta”, a declarat Jason Morrison, expert la Pacific Institute, autorul raportului "Water Scarcity and Climate Change”, finantat de Ceres – o coalitie a investitorilor din Boston. El avertizeaza ca principala sursa de apa potabila, ghetarii, dispare treptat. Temperaturile in crestere topesc ghetarii montani din China, India si alte tari, iar cursul raurilor ce se alimenteaza din acesti ghetari scad semnificativ pe perioada verii.

„Companiile trebuie sa gaseasca metode prin care sa conserve apa si sa minimalizeze sansele ca afacerea lor sa se inchida”, a explicat presedintele Ceres, Mindy Lubber. Investitorii le cer companiilor sa masoare nu doar apa folosita in procesele directe de productie ci si pe cea consumata de-a lungul etapelor precedente de aprovizionare. In plus, companiile situate in regiunile umede tind sa consume mai multa apa decat cele din regiunile uscate, iar Water Footprint isi propune sa estimeze impactul acestui consum excesiv.

Anul trecut, companii ca as PepsiCo, Coca-Cola Co, SABMiller Plc si Unilever au format impreuna cu grupuri de mediu si guvernamentale reteaua Water Footprint, cu sediul in Germania, pentru a sprijini companiile care doresc sa isi masoare amprenta de apa.

Producatorii se pot confrunta nu numai cu restrictii, ci si cu legislatii mai dure, iar sectoarele cele mai vulnerabile sunt agricultura, industria componentelor high-tech, si bauturile. In cazuri extreme, companiile pot fi inchise de autoritati, asa cum s-a intamplat in 2004, cand o filiala Coca-Cola din India si-a sistat productia pentru ca diminua grav rezervele de apa ale regiunii. In cazul in care companiile polueaza rezervele de apa , ele ar putea fi obligate sa plateasca taxe suplimentare, in conditiile in care guvernele inaspresc reglementarile de mediu.

Procesele din agricultura si industrie consuma in prezent cantitati mai mari decat ciclurile naturale reusesc sa refaca. Conform estimarilor recente, procesarea unui kilogram de carne de vita necesita o medie de 16.000 de litri de apa, iar o ceasca de cafea, 140 de litri. Totusi, majoritatea companiilor nu iau in considerare riscurile, declara Mindy Lubber.
 

spot_img

Ultimele știri